Uge 3 – Skab mere ro og nærvær i din hverdag
Velkommen til uge 3 i 6 ugers forløbet “Skab fundament for sunde unger”.
Bliver du nogen gange ramt af en tvivl om, om du gør det godt nok som forælder? Er du bekymret over, hvordan dit barn bliver påvirket af den lave normering i institutionen?
Har du nemt ved at efterleve dine værdiger i hverdagen? Kunne du tænke dig simple fif og øvelser til at opnå mere ro i jeres hverdag?
Denne uges tema – “skab mere ro og nærvær i din hverdag” sætter fokus på, hvordan du kan skabe den hverdag, du drømmer om. Det er vores ønske, at hjælpe dig med at vinke farvel til den dårlige samvittighed og styrke dig i rollen som den gode forældre. Når du er mere dig selv, kan du lettere være i rollen som forælder for dit barn. I den sammenhæng fortsætter temaet med at komme ned i kroppen og finde ro. Roen er fundamentet for at skabe nye vaner i familien.
Rigtig god fornøjelse
I denne uge får du:
- “Skift skærmen ud med nærvær” (guide)
- “Værdiprioritering” (tekst opgave for voksne)
- “Afspænding” (lydfil for børn og en voksen)
- “Årstiderne” (lydfil for børn og voksne)
- “Åndedræt for børn” (film)
- “Skattejagten” (lydfil for børn)
- Musikterapi “stranden” (lydfil for børn og voksne)
Vores anbefalinger
I lydfilerne er der lagt op til en nærende stund for begge parter. Du kan bruge materialet i vilkårlig rækkefølge på alle tider af døgnet.
Vi anbefaler lydfilen “afspænding”, når dit barn har brug for en rolig stund. I øvelsen guides du til at være med.
“Skattejagten” er en fantasifuld åndedrætsøvelse, som du kan udføre sammen med dit barn til at finde ro i kroppen og lære at trække vejret korrekt.
“Årstiderne” er en massagehistorie, der indbyder til nærvær og afslapning sammen med dit barn.
I filmen “Åndedræt til børn” finder du inspiration som forælder. Desuden er filmen god som baggrundsviden til skattejagten, da vi demonstrerer et dybt åndedræt.
“Opgave 1+2” hjælper dig som voksen med at finde frem til, hvilke ting der er vigtige for dig i dit liv. Lav gerne opgaverne efter en meditation, hvor du nemt kan mærke efter.
Guiden forklarer vigtigheden af nærvær og indeholder forslag til nærværsaktiviteter, hvor du har dig selv med. Læs den fra ende til anden eller brug den som opslagsværk.
Hvis du vil læse mere om effekten af materialet så kig på hjemmesiden. Husk også at bruge lydfilerne og øvelserne fra de tidligere uger. Den bedste effekt opnås, hvis du løbende integrerer øvelserne i din hverdag.
Skift skærmen ud med nærvær
Velkommen til guiden “Skift skærmen ud med nærvær” om nærvær. Her får du en indføring i, hvorfor nærvær er vigtigt for barnets udvikling, trivsel og opbygning af selvværdet. Få ideer til hvordan du sætter fokus på øget nærvær med dit barn og samtidig passer på dig selv. Guiden indeholder forslag til dagligdagsaktiviter samt små lette, tilgængelige øvelser, hvor nærvær er i centrum.
Værdiprioritering – Hjælp til at finde dine værdier
Velkommen til øvelsen om værdiprioritering.
Mange af os har ikke helt styr på vores prioriteringer i livet og lever efter andre værdier, end vi ønsker. Det kan resultere i stress, utilfredshed, udbrændthed, depression mm. Øvelsen hjælper dig med at afklare, hvordan dit liv ser ud lige nu, og hvordan du kunne tænke dig, at det skal se ud.
Når du reagerer på det, du mærker, vil det være lettere at udleve dine ønsker og det liv, du drømmer om.
På vores klinikker oplever vi, at mange patienter får aha-oplevelser, når de laver øvelsen, og får inspiration til at handle på en ny måde.
Hvad mon du når frem til, når du laver øvelsen?
God fornøjelse
Afspænding
Velkommen til afspænding.
Formålet med øvelsen er at afspænde musklerne i kroppen og lære barnet at trække vejret dybt, hvilket styrker evnen til at håndtere stress og stimuli.
Ved hjælp af afspændingstekniker (bl.a. Progressive Muscle Relaxation) og åndedrætsteknikker skabes ro og kropskontakt. Barnet skal ligge ned i øvelsen gerne på en yogamåtte eller en madras. Mange børn kan opleve lidt uro/lyst til at vende rundt, når de begynder at mærke ro i kroppen. Midt i øvelsen bliver den voksne guidet til at gå rundt og ryste børnenes ben og arme blidt.
Afslapningsøvelsen er lavet til børnehavebørn. Ældre børn og voksne kan også være med og få et stort udbytte af øvelsen.
Øvelsen skiller sig ud fra vores andre øvelser ved ikke at inddrage historiefortælling. Det er vigtigt at træne for at gøre barnet skoleparat. Hvis barnet oplever øvelsen kedelig, så start med vores fantasifulde øvelser f.eks. Skattejagten fra denne uge eller øvelserne fra de tidligere uger f.eks. Den lille ubåd, den magiske rumraket eller stjerneskud. Når barnet er vant til at ligge stille og lave mindfulness/meditationer, kan du igen introducere afspændingsøvelsen.
God fornøjelse.
Efter øvelsen
Spørgsmål til barnet efter øvelsen:
- Hvordan har du det i kroppen nu?
- Hvad kunne du lide at gøre?
- Var der noget du ikke kunne lide? Hvorfor?
- Du kan eventuelt fortælle, at det er helt ok, hvis det f.eks. var kedeligt at trække vejret. Det er måske nyt og kræver koncentration. Følelser kan skifte. Næste gang føles det måske anderledes.
Massagehistorie: Årstiderne
Velkommen til et sansende univers om årstider. Massagehistorien er populær blandt mange børn. Her bliver den voksne og barnet guidet igennem en massage, som skaber nærvær, kropskontakt og ro samt stimulerer kreativiteten.
Den voksne kan lave massagen på barnet, eller barnet kan lave massagen på den voksne.
God fornøjelse.
Efter øvelsen
Efter øvelsen kan I eventuelt snakke om oplevelsen via disse spørgsmål:
Spørgsmål hvis barnet har fået massage:
- Hvad kunne du bedst lide?
- Hvad føltes rart på ryggen?
Hvis den voksne har fået massage, kan den voksne fortælle, hvad der føles godt.
Tema: Årstider
Snak med barnet om årstiderne. I Danmark har vi årstider, der skifter og går i ring. Det har man ikke i alle lande.
Hvad er det for en årstid nu?
Hvad kan du lide ved efterår/vinter/forår/sommer?
Evt. hvad kan du ikke lide ved årstiderne?
Åndedræt for børn
Åndedræt for børn
Velkommen til Åndedræt for børn. Her er en simpel øvelse, som du kan lave sammen med dit barn for at lære at trække vejret dybt. Filmen er god som baggrundsviden til skattejagten, da vi demonstrerer et dybt åndedræt, som skal bruges i Skattejagten.
I skal bruge en bog eller en sten per person. I må gerne lægge jer behageligt tilrette på yogamåtter/madrasser. Sæt evt. noget beroligende musik på i baggrunden.
God fornøjelse.
Varighed: 2 min. 4 sek.
Skattejagten
Velkommen til Skattejagten.
Vil du med på et eventyr i junglen? Der er mange farlige dyr, og du kan lære en trylleformular til at trylle dem væk.
I øvelsen skal I bruge en sten per person. Det bliver jeres magiske tryllesten.
Formålet med skattejagten er at lære barnet at trække vejret dybt, hvilket hjælper barnet med at håndtere stress og stimuli i hverdagen. Til at fange barnets opmærksomhed og skabe ro benyttes historiefortælling, mindfulness, fantasi, visualisering og humor.
God rejse!
Pist. Hvis I har lyst, kan I male jeres helt egne tryllesten, som I kan gemme og bruge til øvelsen.
Samtaleemne
Hvorfor trækker vi vejret?
Der er ilt i luften. Vi trækker vejret for at få ilt ind i lungerne og i kroppen. Hvorfor skal vi have ilt? Kroppen skal bruge ilt, for at musklerne kan bevæge sig. For at vi kan tænke og lege. For at maven kan fungere mm.
- Snak med barnet om, hvordan man trækker vejret dybt. Øv det evt. med en bog (se åndedrætsfilmen).
- Hvordan føles det i kroppen, når du trækker vejret dybt?
- Hvorfor skal vi trække vejret dybt? Det skaber ro både i kroppen og hovedet. Hvis vi bliver kede af det/vrede/sure, hjælper det at trække vejret (og evt. tælle til 10). Åndedrættet gør os rolige igen (regulere følelser).
Nærværsaktivitet
Tag på tur til havet og find sten. Når I kommer hjem, kan I male dem til jeres helt egne tryllesten, som I kan gemme og bruge til øvelsen.
Stranden
Vil I en tur på stranden?
Med små lydbilleder i børnehøjde tager musikken jer med på stranden. Lyt til bølgebrus og mød strandmågerne og de andre dyr, der kommer forbi. Musikken kan sættes på som baggrundsmusik, mens børnene tegner/klipper/leger for at skabe ro på stuen. Eller børnene kan ligge og lytte til det i en pause på dagen. Musikken kan også bruges til de helt små, inden de skal sove.
God fornøjelse!
Baggrundsinfo: Musik og natur som medicin
Vores musikterapi kombinerer musikken og naturens helende egenskaber.
Musik og natur har en del tilfælles. Alle kulturer – fra de mest primitive til de mest avancerede laver musik og færdes i naturen. Der er evidens for, at både musik og natur har helende effekt på os mennesker, og så supplerer elementerne hinanden rigtig godt. Det er derfor helt på sin plads at bruge både musik og natur som medicin, og med tiden vil vi måske se det på recept.
Musik:
Der foreligger rigtig meget forskning om, at musik påvirker kroppen og vores fysiologi på en positiv måde. Danmark er foregangsland i forhold til studier, der viser musikkens helende egenskaber.
Musikterapi er påvist særlig effektivt for børn og spædbørn, og studier understregerer musikken som en vigtig medspiller i behandling af børn på hospitaler. Tilstande hvor musik egner sig inkluderer bl.a. autisme, smertereduktion, øget vækst og neurologisk udvikling på neonatal afdelinger. Ligeledes har musik haft godt virkning på børn indirekte ved at reducere omsorgspersoners stress.
Studier har vist at musik er effektivt til at reducere stresssymptomer, dæmpe uro og angst og skabe ro. Musik som medicin får til stadighed større og større opmærksomhed. Billeder at naturen har vist sig at forstærke den afslappende effekt og skabe mere ro i musikken.
Natur:
Studier viser, at børn der opholder sig mere naturen er lykkeligere. Ligeledes tyder det på, at man mere tilbøjelig til at passe på den, hvis man føler en forbindelse. Et svensk studie viser, at hvis man kombinerer indendørs og udendørsaktivitet, klarer skolebørn sig bedre.
Forskning har vist, at det at være engageret i og færdes i naturen er forbundet med flere sundhedsmæssige fordele. Man ser forbedringer i opmærksomhed, adfærd, kreativitet, kognition, humør, social forbundethed, fysisk sundhed, afslapning. Studier viser især positiv effekt ved ADHD og depression, blodtryk, stress og angsttilstande.
Selv når du lukker øjnene, tager et par dybe åndedræt og forestiller dig, at du er i en smuk skov med fuglekvidder, sker der en sundhedsfremmende påvirkning af vores biokemiske, fysiske og følelsesmæssige processer i kroppen. Uanset om du er der i virkeligheden eller ej.
Når musik og natur kombineres skabes en kraftfuld synergi mellem de to modaliteter. Ved hjælp af visualisering og mindfuldness teknikker, kan musik kan bruges til at frembringes naturens helende egenskaber og omvendt kan lyde fra naturen frembringe musikkens helende egenskaber.